| |
(11-19-2018, 11:39 AM)тaяaηтυℓa Adlı Kullanıcıdan Alıntı: -2 -5 bandına 850 hpayı çekecek 24 kasım öğretmenler günü sistemi var ardından 5 - 7 gün sonrasında şu anki tabloda bir sistem daha var ancak bunun detayları için çok net konuşmak doğru olmaz. Katılıyorum GFS ye bakıp meşale yakmak ne kadar yersiz ise GFSnin +12sine bakıp ağlamakta o kadar yersiz 300 küsür saat sonrası için model değil endek ve Serkan beyin ifade ettiği parametreler daha doğru. Model konusunda benim bildiğim veriler artık istasyonlaradan otomatik giriliyor yani elle manuel veri girişi artık yok bu yüzden tüm güncellemeler aynı şekilde yapılıyor diye biliyorum yanlış mıyım?
(11-19-2018, 01:56 PM)karperest Adlı Kullanıcıdan Alıntı: Serkan Hocam, 2017 ve 2018 okyanus sıcaklık farklılıklarından şunu mu anlamalıyız, Pasifik’te geçen seneden sıcak, dolayısı ile Pasifik yükseği ABD Doğusuna kolaylıkla soğuk indiremeyecek, Atlatlantik ise geçen seneden soğuk dolayısı ile özellikle İngiltere civarına Azor kolayca yer edinebilecek mi diye okumalıyız... ne çıkarım yapmalıyız.. Deniz yüzeyinin soğuk olması alçalıcı hava hareketini arttıracağı için bu bölgelerde YB Hakimiyetini görürüz. Sıcak olması durumunda yükselici hava hareketleri görülür, kararsızlık artar ve AB Alanları patlak verir. Unutmayın rüzgarlar Yüksekten Alçağa akarlar. Bu durumda Kuzey atlantikte İnatçı YB Alanlarını göreceğiz. İskandinavya ve Rusya kıyılarında AB Alanlarını sık sık göreceğiz. Atlantikteki soğumanın batı ve kuzey'e yayılmış olması YB Alanlarının biraz daha batıda konumlanmasına sebep olabilir. Bu durumda Kuzeyden koparılan soğuklar Batı ve Orta Avrupa'ya inebilir. tek handikap bu gibi duruyor. Karalar denizlerden daha önce ısınıp ve daha önce soğuduğu için bu olayların etkilerini Aralık ayı ile beraber görmeye başlarız. Deniz ve çevre karalar sıcaklık hususunda şu an için berabere diyebileceğimiz bir pozisyonda duruyorlar. Bu fark Aralık ile beraber açılacaktır.
Alıntı:Model konusunda benim bildiğim veriler artık istasyonlaradan otomatik giriliyor yani elle manuel veri girişi artık yok bu yüzden tüm güncellemeler aynı şekilde yapılıyor diye biliyorum yanlış mıyım? Bir çok istasyondan otomatik giriliyor olabilir bu geliştirme bakımından önemli. Bir yazım vardı bununla ilgili. Alıntı:Modele, radyo sondalar, hava uyduları, kara ve deniz üzerindeki yüzey gözlemlerinin yanı sıra, başlatma denilen bir süreçte ticari uçaklardan gelen çeşitli hava durumu verileri girilir. Hava Modelleri Atmosferdeki havanın hareketi son derece karmaşıktır. Yüzeyde yüksek ve alçak basınçlı sistemleri gören geniş havadan sıyırıcı hareket vardır ve havada yükseklik ve alçalma seviyeleri vardır. Sinoptik harekete gömülü olarak, deniz rüzgarları, kuru çizgiler ve dikey çizgiler gören mesoscale(orta ölçekli) hareketi vb. Mesoscale meteorolojisi, sinoptik ölçek sistemlerinden daha küçük, ancak mikroskopik ve fırtına ölçekli kümülüs sistemlerinden daha büyük olan hava koşulları sisteminin çalışmasıdır. Tahmin modelleri üretmek için kullanılan süper bilgisayalar Bütün hava, matematiksel denklemler tarafından tanımlanabilen atmosferik hareketlerden kaynaklanır. Bu denklemlerden gelecekteki hareketleri hesaplayabiliriz. Sayısal hava tahmini, atmosfere yönelik hareketlerin hem yatay hem de dikey olarak zamanla nasıl değiştiğini tahmin etmek için atmosferi ‘modellendiren’ bilgisayarların kullanılmasıdır. Küresel (tüm Dünya’yı kapsayan) ve bölgesel (dünyanın bir bölümünü kapsayan) olmak üzere iki temel boyutlu model vardır. Bu modellerin her biri tahmin noktalarının kapsadıkları alanın üzerinde bir ızgarada yer aldığı bir ızgaralı sistem kullanmaktadır. Bu ızgaraların merkezleri arasındaki mesafe, modelin ölçeğine ve tasarımına göre değişir. Doğal olarak, herhangi bir modeldeki ızgara noktası sayısı ne kadar fazla olursa, tahmini de o kadar net olur. Bununla birlikte, kılavuz puan sayısı arttıkça, daha fazla bilgi işlem gücü ihtiyacı da artmaktadır. Örneğin, gerçek fiziki alan aynı kalmasına rağmen, 6 x 6 ızgaralı (36 tahmin noktası) bir hesaplama süresinin 3 x 3 ızgaraya (9 tahmin noktası) göre Tahmin duyarlılığı, aynı fiziksel alan için bir tahmin oluşturmak için dört kat fazla hesaplama maliyeti geliştirir. Izgara boyutuna bakılmaksızın, tüm modeller, bir tahmin yapmak için hesaplamaları başlatmak için başlangıç koşullarını bilmelidir. Modele, radyo sondalar, hava uyduları, kara ve deniz üzerindeki yüzey gözlemlerinin yanı sıra, başlatma denilen bir süreçte ticari uçaklardan gelen çeşitli hava durumu verileri girilir. (Aşağıdaki resimde # 1) Bu ilk verilerin girilmesi üzerine, bilgisayar bir ‘zaman adımında atmosferin gelecekteki durumunu hesaplamak için matematiksel denklemleri kullanacaktır. Model türüne ve hava kapsama alanına bağlı olarak, bir zaman adımı aralığı birkaç saniye kadar kısadır veya birkaç dakika sürebilir (aşağıdaki resimde # 2). Zaman adımı sonunda atmosferin durumu (yukarıdaki resimde # 3) bir sonraki adım için bir hesaplama tekrarlaması için (yukarıdaki resimde # 4) ‘yeni’ başlatma girişi olur. Bu, yeni zaman adımının sonucunu verir (yukarıdaki resimde # 5). Önceki zaman adımı bir sonraki adımının ilk girişi haline gelen bu işlem, modelin sonuna kadar kendini tekrarlar. Zaman süresi, modelin hassasiyetini büyük ölçüde etkiler. Her bir hesaplamanın sonunda çıktıda daha az değişiklik olduğu için daha küçük zaman adım aralıkları daha doğru tahminler üretir. Ancak maliyet, daha küçük zaman adımlarının daha fazla hesaplamaya ihtiyaç duymasıdır. Tersine, büyük zaman adım aralıkları daha az hesaplama zamanı gerektirir, ancak çıktıda daha büyük değişiklikler meydana gelir. Bu nedenle, zaman adım aralığı uzunlukları ile ızgara boyutları arasında hesaplama gücü takası vardır. Gelecekte, bilgi işlem gücü arttıkça, daha kısa zaman adım aralıkları ve daha küçük grid boyutları elde edeceğiz ve böylece daha doğru tahminler elde edeceğiz. Şimdilik, bu nedenle hava modelleri genelde dört gün kadar gerçeğe uygundur. 4. günden sonra, bir modelin ilerlemesine olan farklılıklar, tahminlerde artan varyasyonlar göstermeye başlar. Ulusal Çevresel Tahmin Merkezleri(NCEP) Süper bilgisayarlar, hava modelleri üretmek için trilyonlarca olasılıktan hesaplanan programlar kullanılır. Örneğin, Global Forecast System modeli (GFS), toplam tahmin sürecini tamamlamak için iki saat süren tam bir model çalıştırması tahmini için 10 katrilyon farklı denklem kullanır . Bu model günde dört kez çalışır. NCEP Çevresel Modelleme Merkezi değişen ölçeklerde ve ızgara boyutları ile çeşitli modeller üretiyor. Tüm dünya için Modellerin Global Forecast Sistemleri paketi ve Kuzey Amerika Mesoscale Tahmin Sistemleri (NAM) ve Hızlı Yenileme (RAP) gibi birkaç bölgesel modelide var. Çevresel Modelleme Merkezi hava modelleri doğrulukta sürekli iyileşme gösterdi ve ileride de bunu yapmaya devam edecektir. Bilgisayarlar daha hızlı hale geldiğinde, ızgaralar daha iyi yatay ve düşey çözünürlük için daha küçük hale gelecektir. Ayrıca, daha iyi başlangıç yapmak için daha fazla veri elde edildikçe hesaplamalarda kullanılan matematik de gelişecektir.
Beğenenler:
• adakar, AZOR, Captmehmet,
serkan bey siz bunları yorumlayabiliyorsunuz benim gibi binlerce kişi modellere bakıp 850 hpa yükseklikteki sıcaklığa yağışa bakıp kendimizce çıkarımlar yapıyoruz .
bizim ulaştığımız tek sonuç bu modellerin 72 saat ten sonrasına güvenilemeyeceği 2 sene öncesine kadar böyle değildi 6 saat önce gösterdiği ile 6 saat sonra göstediği arasında dağlar kadar fark olan bi model olurmu ?? diyeceksinizki 300 saat tahmini çok zor o zaman yapmasınlar bu işi hani diyebilirsinizki herzaman tutturamazlar o vakit size bir soru sorucam günde 4 kere güncelleme yapıyor GFS 6 ocak 2016 sisteminden beri kac kere -10 ve üzeri istanbulda soğuk veren güncelleme vermiştir GFS ben söyliyim 100 un üzerinde 200 saatte 300 saatte sayısız kere vermiştir sonuç 0 yazı ile sıfır rakamla gene sıfır bu kadar kere yanılmış olabileceklerine ben inanmıyorum bence reyting için böyle yapıyorlar nasılsa 6 saat sonra bozacak kim ne diyebilirki 300 saat sonrası normaldir deyip gelip geçiliyor bizde gecenin bir yarısı telefonun başında takip ediyoruz yada sabahın köründe siteminiz kime derseniz size olmadığı kesin ))
Hakan bey haklısınız.
Özellikle atmosferin hareketlendiği dönemlerde bilinmeyenlerin sayısı çoğalıyor. nedir bu bilinmeyenler? Bu bilinmeyenler Alçak basınçlardır, yukarı seviye soğuklarıdır. Bilinmeyen ne kadar fazlaysa doğruyu bulabilmek için o kadar farklı fikir ve düşünce ortaya çıkar . YB Hakimiyetinin olduğu bir coğrafyada doğru görüntünün menzilide uzar. Ama AB'ler varsa yada yakın coğrafyada karışık jeopotans yani farklı basınç alanları birbirine yakınsa doğru görüntünün menzilide kısalır. Tahmin etmeye çalışıyoruz çünkü biliyoruzki hiç bir model 300 saat sonrasına kesin sonuçlar vermiyor. Bundan dolayı çok fazla değişime uğramayan üst atmosfer verilerini dikkate alıyorum. Ben bunun için tahmin yapıyorum zaten,
Beğenenler:
• adakar, AZOR,
Üstteki konuya ek olarak şöyle bir yazımda var.
Sayısal Hava Tahmini Nasıl Yapılıyor? Sayısal Hava Tahmini Nasıl Yapılıyor? Merhaba, Bir çoğumuz farklı sitelerden, gelecekteki havanın durumunu öğrenmek için ,Sayısal Tahmin Modellemelerinin bizlere sundukları çıktıları takip ediyoruz. Peki Bu Kuruluşlar, gelecekteki öngörülerini nasıl hazırlıyorlar? Dünyayı Bölüyorlar, Evet Dünyanın atmosferini,okyanusları vs parçalara bölerek bu işlem gerçekleştiriliyor. ![]() Bu gün ölçülen GÜNCEL verileri, yatay ve dikey olarak böldükleri parçalarda değerlendiriyorlar Değerlendirdikleri başlıca veriler;Yoğunluk,Basınç,Rüzgar,Hava Kirleticileri,Nem,Bağıl Nem,Güneş Radyasyonu,Kara Radyasyonu,Isı Transferleri,Yer yüzü su kaynaklarının akış hızları,yönleri,Okyanus suyu sıcaklıkları, aklıma gelmeyen bir çok veri inceleniyor bölünmüş bu parçalarda, ![]() Her bir parçada incelenen bu verilerin,diğer parçalara ne gibi etkilerinin olacağının hesaplamasını yüksek kapasiteye sahip Bilgisayarlar hesaplar. Bilgisayarlar bu verileri denklemlendirerek ,girilen bu veriler ışığında çıktılar üretmeye başlar. bahsettiğimiz Bu denklemler,o an için güncel analiz edilen verilerle değişim oranları girilerek başlatılır. Atmosferde ne gibi tepkiler olacağını belirli bir süreye kadar öngören çıktılar üretirler. elde edilen veriler de, bulunan değişim oranları,bir sonraki aşamaya girilerek bir adım daha ileri hesaplamalar için kullanılır. süreç bu şekilde ilerler. ![]() ![]() Hava iklim modellerinin ızgaraları yani her bir kare 5 ila 300 km uzunluğunda yerleştirilir. Geçmişte çok daha az detaylandırmanın olduğunu kanıtlar grafik(Altta) Uzun vade Analizlerinde bir çok model Geleceği tam manasıyla hesaplayamaz. Atmosferin Kaotik yapısı nedeniyle,Hesapta olmayan, yani bilinmeyeni içeren denklemleri(diferansiyel denklemler) ve türevleri işin içine girer. Bu hataları en aza indirmek için (Kısmi Diferansiyel Denklem KDD ) Çok değişkenli fonksiyonları formüle edebilmek için geliştirilen bazı programlarda bilgisayarlar tarafından kullanılır. Kabaca Sayısal Hava Tahmini bu şekilde yapılıyor. Çok daha detaylı anlatımı mevcut olmasına rağmen Motorları yakmamak için bu kadarı anlaşılır ve kafidir diye düşünüyorum. Tüm derleme ve anlatım tarafımdan yapılmıştır. SNOWSERKAN
Beğenenler:
• adakar, AZOR,
forumda yeniyim bütün büyüklerimin ellerinden küçüklerimin gözlerinden öperim. İstanbul eski zamanlarda Mart ayında felaket bir kar almış şehrimiz. İnşallah bu yılda öyle olur. Kasımda Aralıkta yazmaz ise umudumuzu kesmeyelim. o yıl bu yıl
Serkan bey elinize sağlık doyurucu bir yazı, yağışın 48 saat kala bile değiştiğini düşünürsek 300 küsür saatteki modelin değişmesi çok normal karşılanmalı, atmosfer bizim gibi uyumuyor 24 saat hareket halinde
merhaba arkadaşlar hoş bulduk ıst ıcın güzel şeyler olacak gıbı KAR INSANA HUZUR VEREN BIR DOĞA OLAYIDIR VE BEKLIYORUZ ÖNÜMÜZDE TAM 4 AY VAR VE BEKLIYORUZ
|
| Konuyu Okuyanlar: |
| taboo1, 37 Ziyaretçi |

bu kadarı anlaşılır ve kafidir diye düşünüyorum.